Algemene beschouwingen: En nu in een sneltreinvaart vooruit!

28 juni 2024

En nu met een sneltreinvaart vooruit!
Algemene beschouwingen PvdA Borger-Odoorn 2024

 

We zijn enorm trots op wat er de afgelopen jaren is bereikt. Het voorzieningenniveau is flink opgekrikt. En dat moet de komende tijd op hetzelfde tempo doorgaan. We zien daarvoor ook kansen en mogelijkheden in de Nedersaksenlijn. Dat kan enorm veel opleveren voor onze gemeente. Denk alleen al aan de voorzieningen en huizen die we kunnen realiseren met zoveel extra banen en bereikbaarheid. Onze oproep aan het college en de overige fracties is: Pak daar de maximale regie. En zoek daarmee zoveel mogelijk samenwerking met Stadskanaal. Niet alleen met de lobby. Maar denk ook vast na over de gebiedsontwikkeling die daar plaats kan vinden. We kunnen daar niet te vroeg mee beginnen.

Ik begon mijn betoog door aan te geven dat het voorzieningenniveau flink is opgekrikt. Maar een plek waar het afgelopen jaar geen voorzieningen bijkwamen maar waar deze juist verdwenen is in Tweede Exloermond. U weet hoe wij als fractie de barricades opgingen voor de huisarts en supermarkt. Maar het mocht niet baten. Het dorp staat daardoor behoorlijk onder druk. We zijn dan ook heel blij dat het MFA genoemd staat in de stukken. En we willen het nogmaals benadrukken. Deze voorziening is ECHT nodig. Laten we zorgen dat tweede mond niet alleen een lange straat met huizen is. Tweede mond heeft zoveel meer nodig dan alleen dat, om een dorp te kunnen zijn.

Ook woningen zijn er in de gemeente veel bijgekomen de afgelopen tijd. En er zijn nog een veelvoud daarvan aan plannen uitgewerkt. In Tweede mond is flink gebouwd. Drouwenermond heeft kavels gekregen. In Nieuw-Buinen komt een nieuwe wijk, met prachtige straatnamen. En in Borger komt het grootste plan van allemaal. Ook zijn er op een aantal andere plekken plannen uitgevoerd. En juist dit zijn de plannen waar we het van moeten hebben. Grootschalig. Daarmee maak je vaart. Hierom vinden we de discussie in de raad op dit thema soms erg ingewikkeld. Het beleid van de gemeente is om bezig te zijn met grote plannen. Want wanneer we allemaal kleine plannetjes van één huis per keer doen, krijgen we de woonopgave niet rond. Bij lange na zelfs niet. En deze kleine plannen worden regelmatig aangevraagd door mondige mensen die de weg naar de raad maar al te goed kennen. Maar laten we ook eens stilstaan bij de stille groep. De groep twintigers en dertigers die we niet horen. Die nu noodgedwongen bij hun ouders bivakkeren, die naar de stad zijn gegaan en niet meer terug kunnen komen. En die het stichten van een gezin maar uit blijven stellen omdat ze nergens terecht kunnen. Deze stille groep werken we alleen maar tegen met een kaveltje hier en een kaveltje daar. Als we deze groep willen helpen dan is het essentieel om de grote plannen prioriteit te geven. Dan kunnen we het meeste mensen bedienen. We zijn benieuwd of andere fracties dit standpunt ook durven uit te dragen.

En nu we toch bij het onderwerp van jongeren zijn, willen we het graag hebben over de mentale en fysieke gezondheid van jongeren. Zoals u weet hebben we ons daar in het verleden hard voor gemaakt. En hebben we verzocht om een benen op tafel sessie om over dit onderwerp met u allen in gesprek te gaan. We kijken daar enorm naar uit. We zijn heel blij met de kansencoach en dat er daarnaast 90.000 incidenteel beschikbaar is voor mentale weerbaarheid voor jongeren. We hopen dat de regiodeal weer bij kan dragen in de financiering van de kansencoach. Maar voor wanneer dit niet lukt willen we graag uitspreken dat wat de PvdA betreft de kansencoach en de mentale weerbaarheid enorme prioriteit heeft. Dat betekend dat zodra er structureel geld beschikbaar is, dat dat wat ons betreft naar die onderwerpen dient te gaan. Financiering van dit soort projecten is bijna altijd tijdelijk. Maar opgroeien in een kansrijke omgeving is niet iets wat tijdelijk aandacht vraagt. Dus laten we dat zo veel mogelijk verankeren in lange termijn beleid. We zouden graag van de andere fracties willen horen of ze dit ook zo zien. Of hebben zij andere prioriteiten?

Dan willen we graag stilstaan bij bestaanszekerheid. Maar dan nog specifieker bij bestaansONzekerheid. Want zoals u allen weet is dat een belangrijk thema in onze gemeente. De veenkoloniën vormen een van de armste gebieden van Nederland. Armoede wordt overerft, en het is een spiraal waar we maar moeilijk uitkomen. Vorig jaar hebben we een motie ingediend om te komen tot een integrale visie op armoede en bestaanszekerheid. Dit staat nog in de kinderschoenen. Om als raad vooraf onze maximale rol te pakken zal de PvdA op korte termijn een debat aanvragen over armoede en bestaanszekerheid. In dit debat willen we graag op hoofdlijnen de visie van de verschillende fracties op dit thema peilen. Hoeveel verantwoordelijkheid willen we bijvoorbeeld pakken? En durven we te experimenteren? Dit debat willen we graag doen ZONDER het college. Na dit debat zullen we een motie opstellen met het verzoek aan het college om met een startnotitie voor de nieuwe visie te komen, waarbij de kaders zoals geformuleerd in het debat nadrukkelijk worden meegenomen.

Zoals u allen weet zijn we enorm voorstander van een gemeente die dichtbij de inwoners staat. We waren dan ook erg blij met de implementatie van de gebiedswethouders. En nog blijer met de komst van de buurtkamer. We zijn daar op werkbezoek geweest, en dat kunnen we u allemaal van harte aanraden om ook te doen. We zouden graag nog meer van dit soort ideeën zien. En daarom de vraag aan het college of ze nog meer kansen zien om de gemeente en het bestuur dichter bij de inwoner te krijgen. Deze zelfde vraag hebben we ook aan de fracties. Ook zijn we erg benieuwd naar de ervaringen met de implementatie van de gebiedswethouders. Kunnen we hier een keer een kleine evaluatie van krijgen?

We kunnen ons vinden in de ambities en speerpunten voor het jaar. Ook kunnen we instemmen met de autonome en bestuurlijke bestedingsvoorstellen.

Ons rest alleen nog om de ambtenaren en het college te bedanken voor het opstellen van een zeer goede kadernota, die in een lastige tijd BOMvol staat met ambitie.
En nu in een sneltreinvaart vooruit!