20 februari 2022

Help jongeren op school aan menstruatieproducten en verzorgingsartikelen

Op het Drenthe College in Emmen hangt op de meisjestoiletten sinds kort een kastje met menstruatie artikelen. Deze artikelen kunnen anoniem gepakt worden. Dit is een goed middel in de strijd tegen menstruatie-armoede. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de tien vrouwen en meisjes zich geen menstruatieproducten kan veroorloven. Dit lijdt tot schrijnende situaties. Maar doordat er een taboe op lijkt te liggen, is er nog te weinig aandacht voor. Lilianne Ploumen, partijleider van de PvdA, pleit voor wetgeving om tampons en maandverband gratis te maken voor deze doelgroep.  Het kabinet liet toen weten niets te zien in het gratis aanbieden van menstruatieproducten. Heel veel gemeentes pakken het wel op, maar de gemeente Borger-Odoorn blijft achter.

Ik zie in mijn werk in de jeugdzorg elke dag de schade die de coronacrisis bij jongeren heeft veroorzaakt. Het gemiste sociaal contact, het gemiste onderwijs en de bijkomende stress. Daarom is het juist nu belangrijk te investeren in het welzijn van onze jongeren. Teveel jongeren doen nu niet mee met gym of andere sociale activiteiten, omdat hun ouders geen deodorant, gel of andere verzorgingsartikelen kunnen veroorloven. Dat is schrijnend en niet te accepteren in onze gemeente.

Er moet dan ook snel een kastje met menstruatieproducten en verzorgingsartikelen komen in onze gemeente. Op onze middelbare school, maar ook op andere plekken, zoals de bibliotheek of dorpshuizen. Zodat ook de kinderen die thuis niet aan zulke producten kunnen komen, dat op school wel kunnen. Laagdrempelig, zonder dat iemand anders het ziet of merkt. Want elk kind moet mee kunnen doen op school. Kinderen mogen niet de dupe worden van de portemonnee van hun ouders. Alleen wanneer kinderen zich fijn en veilig voelen kunnen ze zich optimaal ontwikkelen. En dat is heel belangrijk. Juist nu.

Mijn naam is Yannick Olij. Ik ben 23 jaar en werk in de jeugdzorg. Ook ben ik namens de PvdA Borger-Odoorn kandidaat bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Ik maak me zorgen om het welzijn van  kinderen en jongeren. Er zijn veel signalen dat de coronacrisis erg veel invloed heeft gehad op hoe jongeren in hun vel zitten. Hier wil ik werk van maken.

 

Yannick Olij, kandidaat-raadslid nummer 2 PvdA Borger-Odoorn