Kees Dekkingafonds

6 februari 2022

Achtergrond van het Kees Dekkinga Fonds.

 Wie was Kees Dekkinga?

Kees Dekkinga was raadslid voor de PvdA  van maart 2002 tot oktober 2008.

Hij woonde na zijn pensionering samen met zijn vrouw Ans in Drouwenermond. Beide waren  maatschappelijk actieve inwoners, niet alleen in de politiek maar ook bijvoorbeeld bij het dorpshuis. Kees zat daar graag op het stembureau en dan verzorgde Ans de catering. Ans kwam ook altijd mee naar de raadsvergaderingen om vanaf de publieke tribune de beraadslagingen te volgen.

En waar staat het fonds voor dat zijn naam draagt?

Kees werd in 1994 voor het eerst op de kandidatenlijst geplaatst, hij kwam toen niet in de raad maar  werd  fractieassistent, lid van de raadscommissie Welzijn en van de Commissie voor de Bijstand.

Kees voelde zich nauw verbonden met mensen die het minder goed getroffen hebben in de maatschappij .Daarom waren armoede en sociale zekerheid “zijn” onderwerpen in de fractie. Hij maakte zich uitstekend de wet- en regelgeving eigen om goed te weten waar mensen recht op hebben. Kees vond dat de welvaart in de wereld zeer onrechtvaardig verdeeld was en dat maakte hij duidelijk bij elke begrotingsvergadering. Hij diende dan moties en amendementen in om verbeteringen te bewerkstelligen voor de mensen die rond moesten komen van het sociaal minimum.

Kees was betrokken, creatief en altijd zoekend naar grenzen want hij wilde binnen de mogelijkheden elke aanvrager kunnen helpen.

Er werd naar hem geluisterd, door de andere raadsfracties, door de betrokken ambtenaren en door de wethouder. De positie van mensen met lage inkomens , kampend met armoede, is door zijn inzet echt verbeterd.

Na zijn veel te vroege dood in 2009 werd door een groep jonge mensen onder leiding van Peter Zwiers het Kees Dekkinga Fonds opgericht. Een fonds als laatste vangnet als de reguliere hulpverlening geen soelaas biedt. Dat heeft een aantal jaren heel goed gedraaid maar was de laatste jaren stil gevallen. Onlangs is het met een nieuw bestuur weer opgestart. Nogmaals, het fonds is bedoeld om mensen te helpen die op geen enkele regeling aanspraak kunnen maken. Er wordt geen geld gegeven, er wordt gezorgd voor wat nodig is. Denk hierbij niet aan hele grote uitgaven, meer aan het kopen van een koelkast, speciale schoenen e.d. De ondersteuning is altijd tijdelijk.

Er wordt samen gewerkt met het PvdA ombudsteam en er is contact met de sociale teams van de gemeente. Donaties zijn altijd welkom en het bestuur organiseert diverse activiteiten. om het fonds financieel aan te vullen. Helaas is door Corona een echte herstart nog uitgebleven maar hopelijk komt daar snel verandering in. De eerste actie om inkomsten te genereren is een Snertwandeltocht op 5 maart.

 

De leden van het bestuur:

Tryntsje Slagman, voorzitter

Janke Bruintjes, secretaris

Sylvo Gaastra, penningmeester