Gebrek aan woningen leidt tot schrijnende situaties in Borger-Odoorn

Door Peter Zwiers op 9 februari 2022

Gebrek aan woningen leidt tot schrijnende situaties in Borger-Odoorn

Het gebrek aan betaalbare woningen in Borger-Odoorn leidt tot schrijnende situaties in Borger-Odoorn. Tot die conclusie komt de PvdA Borger-Odoorn. In december stelde de PvdA voor om inwoners met een sociale of economische binding voorrang te geven bij nieuwbouwplannen. Hier is door veel inwoners uit de gemeente positief op gereageerd. Echter, ook is duidelijk geworden dat tal van mensen noodgedwongen vertrekken uit hun woonplaats, omdat er geen woningen beschikbaar zijn. In sommige gevallen zijn het starters die in hun eigen woonplaats geen woning kunnen vinden, maar ook ouderen lopen tegen dit probleem aan.  Bij de PvdA Borger-Odoorn hebben zich tal van oudere mensen gemeld die graag willen blijven wonen in hun dorp, maar nu noodgedwongen buiten de gemeente moeten gaan wonen.

Voorrang voor eigen inwoners

Lijsttrekker van de PvdA Borger-Odoorn, Peter Zwiers, pleit voor voorrang voor eigen inwoners bij nieuwbouwplannen. Ook bij huurwoningen zouden de woningcorporaties meer oog moeten hebben voor de sociale en economische binding van de inwoners. Zwiers vindt de huidige situatie niet te accepteren. “Er is voldoende ruimte in de gemeente om betaalbaar te kunnen bouwen, maar dat ligt al jaren zo goed als stil. Jonge mensen vertrekken en dat is slecht voor de leefbaarheid van de dorpen”, aldus Zwiers. Ook voor ouderen zijn er amper mogelijkheden. Levensloopbestendige woningen zijn in de gemeente bijna niet beschikbaar. De PvdA Borger-Odoorn ziet hierin een belangrijk speerpunt voor de komende jaren.

De PvdA Borger-Odoorn heeft onlangs het voorstel gedaan om voorrang voor eigen inwoners toe te passen. De PvdA hoopt dat ook andere partijen hierover enthousiast zijn en dit kan worden toegepast in de gemeente.

Peter Zwiers

Peter Zwiers

Nieuw Buinen

Meer over Peter Zwiers